Кристиян Коев

МАЕСТРО КРИСТИЯН КОЕВ

Златната флейта

Роден е в София през 1970 г. И двамата му родители са известни флейтисти, добре познати на българските почитатели на класическата музика и на огромната аудитория на сцените в Европа и Америка.

На осем месеца прелита океана на път за Куба. Верен на семейната традиция започва да свири на флейта на осем години, а когато става на единадесет се връща обратно в България и продължава да се учи, но вече под опеката на баба си Тодорка по майчина линия, която заема особено важно място в неговия живот.

Още като ученик в музикалното училище „Любомир Пипков” в София Кристиян Коев участва  и печели награди в редица конкурси –  Първа награда на националния конкурс за млади инструменталисти в гр.Търговище, Първа награда на националния конкурс в гр.Провадия и др. След като завършва музикалното училище заминава за Франция и специализира при известния флейтист Николет в Париж.

През 1989 г. Кристиян Коев е вече студент в Държавна музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Пътува в чужбина и се изявява на сцените на международните  фестивали. При едно от участията си в Италия е поканен да продължи образованието си в “Santa Cecilia”(Roma) от един от най-известните флейтисти на планетата и  преподавател в академията –  професор Severino Gazeloni като негов безплатен ученик и едновременно като стипендиант  на Arts Academia (Roma). Година и половина живее във фондацията “Борис Христов”, която дава подслон и подпомага младите българи  от областта на музикалното изкуство на територията на Италия.

В академията “Santa Cecilia”(Roma) Кристиян Коев учи и при Dante Milozi –  първата флейта на Римското Радио. Упоритостта и амбицията му са толкова силни, че вместо за седем, завършва и се дипломира в една от най-елитните и известни музикални академия само за четири  години. По време на следването си печели конкурса на богатите хора за млади таланти в МИЛАНО – Италия.

Освен като музикант Кристиан Коев едновременно се реализира и като импресарио. През 1990 г. създава Agenizeа Impresaria Internazionale  “OUVERTURE  със седалище в Рим и започва да развива активна дейност още със самото си създаване в областта изключително на  класическата музика. Тя организира много от турнетата в чужбина на най-известните български симфонични оркестри, хорове и национални оперни театри –  Оркестъра и хора на Българско национално радио, Софийска филхармония, Варненска филхармония, Бургаска филхармония,  Старозагорска опера, Видинска филхармония, Национална хорова капела, Камерен оркестър Софийски солисти и др.  Агенцията става организатор и на едни от най-големите и най-популярни международни фестивали за класическа музика, финансирани, както от държавни институции, така и от известни италиански индустриалци – Фестивалите в  Комо, Тиволи, Сицилия, Сан Ремо, Милано, Наполи,  Кава ди Тирени  – на остров Капри, Мексико, Колумбия, Испания, Португалия, Венецуела и др.

За 7-8 години Кристиян Коев успява да направи над 920 самостоятелни изяви като солист на известни камерни и големи симфонични оркестри от всички краища на земното кълбо. Едновременно с това се явява на редица конкурси, много от които печели, а паричните награди, които получава от тях инвестира в уникалния си инструмент – ЗЛАТНА ФЛЕЙТА – 14-каратово чисто злато, изработена в Япония от известната сред музикалните среди фирма “Миадзауа” специално за него.  Тя се превръща в негов постоянен спътник и често допълва името му в афишите – КРИСТИЯН КОЕВ – ЗЛАТНАТА ФЛЕЙТА.

Само на 35 години Кристиян Коев е вече Маестро, а  зад гърба си има шеметно развиваща се кариера на солист и организатор на  музикални събития: възпитаник на Arts Academia (Roma) и Academia  Chigiana (Siena),   директор на Arts Academia (Roma), Аcademia Ricordi (Roma),  на фестивалите “De i sconoshuti” (Aricia Roma) и „Musicforum tempora“ (Tivoli), на интернационалния конкурс за модерна музика “Concordi” (Roma) и съветник на симфоничните оркестри   Moterey ”(Mexico), Palermo (Sicilia) и  San Remo (Italia). Артистичен директор е на международния фестивал  “ Music Meeting Bulgaria- Italia-Corea del Sud“ през 1993 г.

Като солист всяка година Маестро Кристиян Коев е почетен гост на известни симфонични оркестри от цял свят: “Santa Cecilia”, “Regionale Lazio”, “La internazionale” (Roma), “San Remo”, “Аutonoma Siciliana”(Palermo), “Delle Ciminiere”(Catania), “Como”, ”Soceta de i concerti”(Milano), “Solisti Veneti”(Venecia), “Metropolitan”, “Caschais”, “Opera”(Lisabon), “Recionale”(Porto ), “Statale”(Madeira) и др.

Участва като солист и в програмите на симфоничните оркестри в Съединените щати, Франция, Швеция, Нова Зеландия, Бразилия, Венецуела, Аржентина, Австрия, Кипър, Швейцария, Турция, Русия и др., с които прави записи  и издава компакт дискове.

Води курсове по усъвършенстване в Мексико, САЩ и „Akademia Siciliana” Италия.

Член е на журита на редица международни музикални конкурси

Гост е на много телевизионни и радиопредавания предавания  в различни държави

Един от създателите на предаването „Macao“ , което се излъчва по националната телевизия “Рай” в Италия.

Собственик е на дамски камерен оркестър „Ouverture”. Оркестърът изпълнява атрактивна, достъпна и привлекателна за различни слушателски аудитории музика. Неговият репертоар обхваща почти всички периоди от историята на музиката. От Бах, Вивалди, Моцарт до композитори на 20 век.

Създадени студийни записи:

VIVALDI:

Tempesta di Mare

Il Cardellino

Concerto in Do Minor

La Notte

Solisti di Napoli:

Classicalsoundtracks с диригент Maestra Susana Peshetti

“The beginning” video production

“Embrace life” video production, future project…

“Golden Nero” audio production

OUVERTURE chamber orchestra

DVD concert productions

Основател и директор на фондация PAN.

Фондация ПАН е създадена с цел подпомагане на млади таланти в сферата на спорта и музиката, които са лишени от финансова възможност да започнат или продължат обучението си в същата сфера.